Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο


Μια φορά κι ένα καιρό τον καιρό την εποχή του κορονοϊού η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας…..εφαρμόζουν σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο  και  καταθέτουν νομοσχέδιο.  Ας σταματήσουν τα παραμύθια….

Εξοργιστικό, εν μέσω πανδημίας, με κλειστά τα σχολεία, να επιλέξει το υπουργείο Παιδείας, συνεχίζοντας την ασύγχρονη επαφή του με τις μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών, να καταθέσει πολυνομοσχέδιο για διαβούλευση, που όχι μόνο δεν επιλύει ζητήματα που προκύψανε στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, αλλά συνεχίζει στην στρατηγική ρότα για ένα σχολείο ακόμα πιο ταξικό. Καμία βαθμίδα δεν εξαιρεί. Συγκεκριμένα για το νηπιαγωγείο:

·        Στοιβάζει από την επόμενη χρονιά 26 νήπια σε κοντέινερ και ακατάλληλες αίθουσες αντί να φροντίσει για λόγους υγιεινής εν μέσω πανδημίας, να μειώσει όσο περισσότερο γίνεται τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα.

·        Προγραμματίζει να καταργήσει και να συγχωνεύσει τμήματα,  να μετακινήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς αφού καθιερώνει ως ελάχιστο αριθμό τους 16 για τη λειτουργία τμήματος στα διθέσια και πάνω Νηπιαγωγεία και στέλνει στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές.

·        Εισάγει ως διδακτικό αντικείμενο τα Αγγλικά τη στιγμή που οι 4χρονοι και 5χρονοι μαθητές μας δεν έχουν κατακτήσει ακόμα τη χρήση της μητρικής γλώσσας την οποία συνεχίζουν να συνεχίζουν να εμπλουτίζουν.

Ταυτόχρονα, εν μέσω πανδημίας και πασχαλινών διακοπών θυμήθηκε το υπ. Παιδείας να ξεκινήσει τη σύγχρονη «εξ αποστάσεως διδασκαλία» και στα νηπιαγωγεία. Με mail την Πέμπτη 23/4 και με τηλέφωνα από (κάποιες) Διευθύνσεις προς τις Προϊσταμένες πίεσαν με πρωτοφανή τρόπο: να επικαιροποιήσουν στοιχεία στο myschool, να καταγράψουν για άλλη μια φορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό του νηπιαγωγείου (πόσες φορές πια;), να δηλώσουν ομάδες υποστήριξης, να συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη-ενημέρωση (Παρασκευή 24/4).

Είναι ντροπή για το υπουργείο και την Κυβέρνηση να προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση ότι όλα λειτουργούν ρολόι με τις πλατφόρμες, τη μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των μαθητών, που δεν ισχύει όπως φαίνεται ούτε στις άλλες βαθμίδες,  παρά τις προσπάθειες των συναδέλφων, που δεν στηρίζονται.

Στο Νηπιαγωγείο προκύπτουν όμως και παιδαγωγικά θέματα, γιατί η δια ζώσης επαφή με τα νήπια και η κοινωνικοποίησή τους είναι αναντικατάστατη, όποιο μέσο κι αν χρησιμοποιήσουμε. Γι΄ αυτό είναι επιβεβλημένο, κι αυτό έκαναν οι Νηπιαγωγοί, αξιοποιώντας  κάθε τεχνολογικό μέσο, βρέθηκαν κοντά στους μαθητές τους, στις οικογένειες τους, αντάλλαξαν μια ζεστή κουβέντα, που την έχουν ανάγκη, πρότειναν ένα όμορφο παραμύθι, μια ωραία ταινία, και ρώτησαν εάν έφτιαξαν πασχαλινά κουλούρια. Έστειλαν ενδιαφέρουσες διαδικτυακές προτάσεις με θεατρικές παραστάσεις για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Προσπάθησαν να αναπληρώσουν το κενό από όλα αυτά που θα έκαναν στην τάξη τους. Γιατί σε αυτή την ηλικία ο δεσμός, η αλληλεπίδραση είναι το πιο ισχυρό μας μέσο  για τους μικρούς μας μαθητές. Οι Νηπιαγωγοί δεν κάνουν μάθημα στον πίνακα, αλλά βιωματικά, ανάλογα με τις δυνατότητες και τους προβληματισμούς των παιδιών.

Εξαρχής, με την έναρξη του εγκλεισμού, όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί έτσι και οι Νηπιαγωγοί  έχουν βρεθεί  δίπλα στα νήπια. Από την πρώτη στιγμή  με αίσθημα εκπαιδευτικής και κοινωνικής ευθύνης έχουν  δώσει τον καλύτερο τους εαυτό για να στηρίξουν τους μαθητές και τις οικογένειές τους και συναισθηματικά αξιοποιώντας όλα τα πρόσφορα μέσα. Οι Νηπιαγωγοί δεν περίμεναν τις καθυστερημένες οδηγίες του Υπουργείου, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στα νήπια. Με όπλα τη φαντασία και την ευρηματικότητα σε ένα νέο και αχαρτογράφητο τοπίο στήριξαν και στηρίζουν του μικρούς μαθητές και μαθήτριες.

Βέβαια, σε αυτή την προσπάθειά ήταν εκκωφαντική η σιωπή του Υπουργείου Παιδείας, που ρώτησε βέβαια, πολλάκις, εάν υπάρχουν τα μέσα, αλλά δεν προχώρησε στην κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων. Οι Νηπιαγωγοί παίρνοντας πρωτοβουλίες, με τα ελλιπή διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα, έκαναν αυτό που ήταν αναγκαίο για τους μαθητές. Όμως, για να εξασφαλιστούν όλα αυτά χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και αυτό δεν λύνεται με φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και εγκυκλίους που κλίνουν την σύγχρονη σε όλες τις πτώσεις. 

Όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί, έτσι και οι Νηπιαγωγοί θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έτσι κι αλλιώς έκαναν, με κάθε μέσο, να σταθούν δίπλα στους μαθητές και τις οικογένειες τους για να είμαστε ΔΥΝΑΤΟΙ. 

Ξεκαθαρίζουμε στο Υπουργείο Παιδείας ότι θα λάβουν δυνατή φωνή απέναντι στα αντιεκπαιδευτικά σχέδιά τους και τις μεθοδεύσεις τους: 

Γιατί τα νηπιαγωγεία μας  χρειάζονται ολιγομελή τμήματα, μόνιμους εκπαιδευτικούς, τμήματα ένταξης, βοηθητικό προσωπικό και σύγχρονα ασφαλή κτήρια.

Όσο και αν στύψουμε το μυαλό μας μελετώντας διατάξεις, άρθρα και παραγράφους τίποτα δεν θα ανακαλύψουμε από τα παραπάνω, γιατί αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, τίποτα δεν μοιράζουν απλόχερα προς όφελος του δημόσιου σχολείου και των μαθητών που φοιτούν σε αυτό. Αυτό είναι ξεκάθαρο αφού δε φρόντισαν να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της Δίχρονης με όρους και προϋποθέσεις που αξίζουν στα νήπια, χωρίς ίχνος χρηματοδότησης, χωρίς κτήρια, χωρίς εξοπλισμό.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να γυρίσουν την πλάτη σε κάθε προσπάθεια απειλής, κλίματος εκφοβισμού,  που έχει  στόχο να εξαναγκαστούν να ακολουθήσουν κατευθύνσεις που σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικές και δεν έχουν και καμία ουσιαστική στήριξη από πλευράς του υπουργείου. Ας συνεχίσουν το παιδαγωγικό τους έργο αξιοποιώντας τα μέσα που κρίνουν καταλληλότερα, προσπαθώντας να  έχουν οι μαθητές μια θετική εμπειρία αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Καλούμε  όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουμε τον αγώνα για τα μορφωτικά δικαιώματα μαζί με τους γονείς και να καταδικάσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης που στραγγαλίζουν το δημόσιο σχολείο. Καμία απειλή, καμία διοικητική αυθαιρεσία, κανένα εκβιασμός δε θα γίνει αποδεκτός

ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΌΠΟ! 

ΔΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ!

Αθήνα, 25/4/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου