Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Η Εργατική Αλληλεγγύη είναι άγνωστη έννοια για τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ


Βέροια, 27/11/2022

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

στην Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας της Πέμπτης 24/11 δύο από τα πέντε θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, ήταν εκκρεμή ψηφίσματα που κατέθεσε για  ηλεκτρονική διαβούλευση η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ από τις 16/11 το ένα και από τις 20/11 το άλλο. Τα μέλη της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ στο Δ.Σ. του Σωματείου μας, κατά τη συνήθη τακτική τους,  αγνόησαν τα ψηφίσματα επιδεικτικά, προφανώς επειδή δεν ήθελαν να τα στηρίξουν, όπως αποδείχτηκε στην Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου τα επαναφέραμε κι αναγκάστηκαν να τοποθετηθούν.

 

1) Το ψήφισμα για τη διάλυση της Δημόσιας ΥγείαςΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ το καταψήφισαν, ως "μη εκπαιδευτικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος", θέση που δε μας εξέπληξε, καθώς τα τελευταία χρόνια αποτελεί τη μόνιμη υποκριτική δικαιολογία, παρότι τους έχουμε πολλές φορές υπενθυμίσει τη χειρονομία της ΔΟΕ να δώσει την περίοδο της πανδημίας 100.000+ ευρώ για τη στήριξη 4 δημόσιων Νοσοκομείων, τα κατά καιρούς ψηφίσματα συμπαράστασης της ΔΟΕ στους δίκαιους αγώνες των υγειονομικών που εξέδωσε και τα καλέσματα για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις των υγειονομικών.

Αντίθετα, οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ, στον Σύλλογό μας, καταψήφισαν πριν από λίγες μέρες και πρόταση του Σωματείου των Νοσοκομειακών Γιατρών προς τον Σύλλογό μας, για συμμετοχή σε σύσκεψη φορέων που διοργάνωναν, για ενημέρωση κι οργάνωση της λαϊκής αντίδρασης στο νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, μ' ένα νέο επιχείρημα: ότι "οι νοσοκομειακοί είναι άφαντοι στις δικές μας κινητοποιήσεις".  

Στη σύσκεψη (όπου παραβρεθήκαμε ως παρατηρητές, οι εκλεγμένοι της ΑΣΕ), διαπιστώσαμε πως οι υγειονομικοί απ' όλους τους χώρους συμφωνούσαν πως πρόκειται για νομοσχέδιο-ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς προβλέπει, ανάμεσα στ' άλλα, την κατάργηση της πλήρους κι αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ (σπρώχνοντάς τους στην αναζήτηση επιπλέον εισοδημάτων και στον Ιδιωτικό Τομέα), την μετατροπή των ασθενών σε πελάτες τους και των "άγονων θέσεων" των προκηρύξεων, σε θέσεις μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτονται από ιδιώτες, αντί για μαζικές, μόνιμες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών-νοσηλευτών και να βρουν θέση εργασίας οι χιλιάδες νέοι γιατροί που τους σπουδάζει ο ελληνικός λαός, για να τους διώξουν τελικά στο εξωτερικό οι ελληνικές κυβερνήσεις, αφήνοντας υγειονομικά ακάλυπτο τον λαό. 

Δεν πρόκειται βέβαια, για νέο πολιτικό σκεπτικό: ο Καπιταλισμός προβάλλει ως λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί, τις αιτίες τους. Σύμφωνα με αυτό, θα "διορθώσουν" την κατάντια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κι επιχειρηματική λειτουργία του, όταν η Πανδημία ανέδειξε ξεκάθαρα την αναγκαιότητα ενός ενισχυμένου και πλήρως θωρακισμένου Ε.Σ.Υ. και τον παρασιτισμό του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας σε βάρος του Δημοσίου (ψευδεπίγραφη επίταξη, με χρυσοπληρωμένες ΜΕΘ, φιλτράρισμα ασθενών Covid..), διαφορετικά, αν ο Δ.Τ.Υ. λειτουργεί όπως πρέπει, πού θα βρει "πελάτες" ο Ι.Τ.Υ.; 

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών παλεύει και αγωνίζεται αταλάντευτα και με συνέπεια για ένα σωματείο που δε θα είναι στην γαλαζοπράσινη γυάλα των παρατάξεων της ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ, αλλά θα αφουγκράζεται, θα παίρνει θέση, θα στέκεται αλληλέγγυο και θα στηρίζει κάθε κοινωνική τάξη και κάθε κλάδο που αγωνίζεται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

 

2) Για το ψήφισμα συμπαράστασης σε εκπαιδευτικό που απολύθηκε από ιδιωτικό φροντιστήριο, στην Αθήνα, επειδή αντέδρασε στη λειτουργία του τη 17η Νοέμβρη (ενώ, νομικά, είναι κατοχυρωμένη αργία και για τα φροντιστήρια) και μίλησε στους μαθητές για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ, ψήφισαν ... ΛΕΥΚΟ (!), με την πρόφαση ότι δεν ξέρουν τι μπορεί να είπε η εκπαιδευτικός επί του θέματος και ότι "να πάρει θέση και ν' αναλάβει δράση το Σωματείο του, τι δουλειά έχουμε εμείς"! Το Σωματείο της συναδέλφου φυσικά και ανέλαβε δράση, κινητοποιώντας γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, τοπικούς φορείς, εργαζόμενους από διάφορους χώρους, πιέζοντας με πολύμορφες δράσεις την εργοδοσία να πάρει πίσω την απόλυση, αλλά  προφανώς, η Εργατική Αλληλεγγύη είναι άγνωστη έννοια για τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ.

 

3) Καταθέσαμε και άλλα δύο ψηφίσματα (επίσης επισυνάπτονται), προ Ημερησίας Διάταξης, στην Τακτική Συνεδρίαση της Πέμπτης για τη δίωξη Δ/ντή Γυμνασίου, στον Πειραιά, ο οποίος συμμετέχει στην κηρυχθείσα από την ΕΛΜΕ τους Απεργία-Αποχή από τη διαδικασία ορισμού Μεντόρων-Συντονιστών και για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, αλλά ακόμη αναμένουμε την τοποθέτηση των υπολοίπων μελών του Δ.Σ., η οποία, κατά την προσφιλή τακτική τους, θα γίνει μετά από 15 μέρες, στην επόμενη Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ., όταν θα έχει παρέλθει ο χρόνος αντίδρασης της εκπαιδευτικής κοινότητας επί των θεμάτων κι έτσι δε θα χρειαστεί να εκτεθούν καταψηφίζοντάς τα.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου