Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Ηρακλείου για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και το ρόλο των Παρεμβάσεων στην αντι-ΠΑΜΕ επίθεση

Συναδέλφισσες, -οι

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως παλιότερα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πιστές στις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική της, που στηρίζεται στην κοροϊδία του ελληνικού λαού. Μετά τις «υπεράνθρωπες προσπάθειές» της να ψηφιστεί από τη Βουλή και να αποδεχθεί ο ελληνικός λαός τη Συμφωνία των Πρεσπών, συγκαλύπτοντας τον προηγούμενο στόχο της που ήταν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που διαταράσσει την ειρήνη στα Βαλκάνια, συνεχίζει την κοροϊδία στο χώρο της εκπαίδευσης. Ενώ υποσχόταν χιλιάδες διορισμούς που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν, ψήφισε νόμο που ουσιαστικά διώχνει χιλιάδες αναπληρωτές από τα σχολεία πετώντας στα σκουπίδια χρόνια προϋπηρεσίας, αναγκάζοντάς τους να κυνηγούν χαρτιά και πιστοποιήσεις επί πληρωμή. Επίσης με την εγκύκλιο που έστειλε στις 21/12/2018 σε όλες τις σχολικές μονάδες, που καλεί όλους τους συλλόγους Διδασκόντων να συγκροτήσουν «Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης», θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο υποβάθμισης του ευαίσθητου χώρου της ειδικής αγωγής το οποίο κινείται στη λογική της ένταξης των παιδιών με αναπηρία στα γενικά σχολεία χωρίς την αναγκαία επιστημονική υποστήριξη.

Απέναντι σε όλη αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που θέλουν να περάσουν στην εκπαίδευση, βρίσκουν στηρίγματα σε συνδικαλιστικές παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ-ΠΕΚ) και σε εκείνες που κατά τα άλλα κόπτονται για την αριστεροσύνη τους, στην πράξη όμως έχουν βάλει πλάτη για να περάσει όλη αυτή η αντιλαϊκή πολιτική (Αγων. Παρ.- Αρ. Παρ). Μάλιστα, όσοι παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου βρισκόμαστε μπροστά σε προσπάθειες εκφυλισμού του από συγκεκριμένες παρατάξεις. Έτσι στο προηγούμενο ΔΣ υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη ζητήματα: το πλαίσιο πάλης για το επόμενο διάστημα, ιδίως μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν για το νομοσχέδιο –απολύσεων των αναπληρωτών, η εγκύκλιος του Υπουργείου για συγκρότηση Ομάδων Εκπαιδευτικής Υποστήριξης αλλά και η Υπουργική Απόφαση για την αντιδραστική αξιολόγηση! 

Από τα ζητήματα αυτά συζητήθηκε μόνο αυτό που αφορούσε στις Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης και μάλιστα χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία και η ψηφοφορία και με ευθύνη των παρατάξεων από το χώρο των Παρεμβάσεων. Πιο συγκεκριμένα, η ΑΣΕ έβαλε το πλαίσιό της, τονίζοντας ότι αυτή η λογική της «συμπερίληψης και ένταξης» δομών, εκπαιδευτικών και μαθητών ειδικής αγωγής στα γενικά σχολεία, που προωθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως παλιότερα οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πιστές όλες στις οδηγίες της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ, χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρίες ή με ειδικές ανάγκες, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα των ιδιωτών στο δημόσιο σχολείο. Στη βάση αυτή καλούμε τους συναδέλφους να μη συγκροτήσουν ομάδες υποστήριξης, καθώς ένα τέτοιο έργο είναι ευθύνη διεπιστημονικής επιτροπής και όχι των συναδέλφων. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε το πλαίσιο μαζί με τις προτάσεις μας και ζητήσαμε να ψηφιστεί συνολικά για να έχουν ακριβώς οι συνάδελφοι ξεκάθαρο το τι συμβαίνει και γιατί.

Ποια ήταν η στάση των άλλων παρατάξεων; Η Προοπτική, ως στυλοβάτης της κυβερνητικής πολιτικής βρήκε το μέτρο θετικό, γιατί «δεν μπορεί να γίνουν όλοι οι διορισμοί, οπότε αν δε συγκροτηθούν οι ομάδες θα υπάρξει διάλυση στο χώρο της ειδικής αγωγής»! Ή πώς μπορείτε να κάνετε το μαύρο άσπρο! Δεν μας εκπλήσσουν βέβαια! Όλο το προηγούμενο διάστημα το ίδιο προσπαθούν να κάνουν: να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό και να δημιουργήσουν συνθήκες αποδοχής.

Οι Εκπαιδευτικοί Μπροστά μιλούν βέβαια για μη συγκρότηση των ομάδων, όχι όμως για κατάργηση του νόμου που φέρνει την εγκύκλιο ούτε καταδικάζουν την αντιλαϊκή αυτή πολιτική που φέρνει όλα αυτά τα μέτρα. Συνεπείς στη στάση τους να μην αναδεικνύουν την αιτία των προβλημάτων, αφήνοντας τους συναδέλφους μετέωρους και χωρίς προσανατολισμό πάλης.

Η ΠΕΚ, άλλη στυλοβάτης της αντιλαϊκής πολιτικής, διαφωνούσε μεν με τη συγκρότηση των ομάδων αλλά μιλούσε για «στελέχωση» των δομών ειδικής αγωγής με κατάλληλο προσωπικό. Λέξη για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών! 

Όσο για τις Παρεμβάσεις (Αγωνιστική Παρέμβαση και Αριστερή Παρέμβαση-Συσπείρωση), που κατά τα άλλα βγάζουν κορώνες αγωνιστικές και μας κατηγορούν για τη συνεπή μας στάση, κάνοντας σκόντο στις θέσεις τους, πρότειναν στην ΠΕΚ κοινό κείμενο από όπου έλειπε η κατάργηση του νόμου 4547 που περιλαμβάνει όλο αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο που αφορά και στις ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξης. Και όταν η ΑΣΕ παρατήρησε την «έκπτωση»  και αρνήθηκε να ψηφίσει ένα κείμενο που καταδικάζει την εγκύκλιο αλλά αφήνει το νόμο που τη φέρνει στη θέση του, ανέπαφο, διέλυσαν το ΔΣ καταφερόμενοι ενάντια στις εκλεγμένες μας στο ΔΣ. Αυτοί που με κάθε τρόπο συμπορεύονται σε κινητοποιήσεις με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό στρέφονται ενάντια στο ΠΑΜΕ και εξαπολύουν μύδρους εναντίον του, γιατί άραγε; Μα γιατί ξεκάθαρα είναι το ΠΑΜΕ και η αταλάντευτη στάση του μέσα στο σωματείο που τους χαλάει τη σούπα!

Για το λόγο αυτό και το τελευταίο διάστημα με ανακοινώσεις τους προσπαθούν να σπιλώσουν συναγωνιστές μας, να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας. Για αυτό το λόγο έχουν αναλάβει εργολαβία την επίθεση στο ΠΑΜΕ. Μάλιστα, η Αγωνιστική Παρέμβαση, πέρα από τα ψέματα που είπε, δεν δίστασε να συνδέσει και να παραλληλίσει τη στάση των αστικών κομμάτων και των βουλευτών τους στη συμφωνία των Πρεσπών με τη στάση της ΑΣΕ στο ΔΣ και να μιλά για τον "ασταμάτητο κατήφορό της"! Πρόκειται απλά για "τρικυμία εν κρανίο" ή υπάρχει σκοπιμότητα από πίσω; Στην πραγματικότητα οι εν λόγω παρατάξεις λειτουργούν με μικροπαραταξιακή σκοπιμότητα γιατί θεωρούν ότι σαν παρατάξεις απευθυνόμαστε στο ίδιο κομμάτι του κλάδου. Και ποιοι τα λένε όλα αυτά; Αυτοί που σε κάθε μικρή ή μεγάλη κινητοποίηση χέρι χέρι με τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό ψηφίζουν τα πλαίσια της ΟΛΜΕ ή δεν ψηφίζουν καν περιεχόμενο στη δράση και κατεβαίνουν έτσι απλά όλοι μαζί!!! Τους ενοχλεί που η ΑΣΕ θέλει σύνδεση περιεχομένου και δράσης! Στο δρόμο που κατεβαίνουν μπορεί να βρουν και τους γνώριμούς τους του εργοδοτικού συνδικαλισμού, την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου δηλαδή και να περπατήσουν μαζί... Κατά τα άλλα μεγάλα λόγια, συνέπεια και ήθος!

Γιατί αν πραγματικά δε στόχευαν στο ΠΑΜΕ και δεν ήταν το αντι-ΠΑΜΕ μένος τους που τους οδηγούσε, πώς στο επόμενο ΔΣ στήριξαν τελικά τα αιτήματα για τη δράση του κλάδου μαζί με το πλαίσιο της ΟΛΜΕ -που ουσιαστικά ήταν βασισμένο στο πλαίσιο που είχαμε καταθέσει εξαρχής-, οπότε πάρθηκε απόφαση μη συγκρότησης ομάδων εκπ/κής υποστήριξης; Ας λείπουν λοιπόν οι τακτικισμοί των Παρεμβάσεων. Ξέρουμε καλά ποιοι είναι: ένα δεκανίκι του συστήματος για να μπαίνουν εμπόδια στη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία τους.

Καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν στην άκρη όλες αυτές τις συμβιβασμένες παρατάξεις. Να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τις ριζοσπαστικές δυνάμεις στο χώρο της εκπαίδευσης, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις οποίες μπορούν να ακουμπήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου