Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: Για το 30ωρο



Βέροια 04/02/2018
Αρ. Πρωτ.: 29
Η ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 30ΩΡΟ
 Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταδικάζει κάθε επιχειρούμενη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για ανατροπές στις εργασιακές μας σχέσεις.
Με βάση πρόσφατο νόμο, που ψηφίστηκε στα πλαίσια των προ απαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης, επιταχύνονται οι επιδιώξεις επιβολής του υποχρεωτικού 30ωρου καθώς και οι επιπλέον εξωδιδακτικές υποχρεώσεις στους εκπαιδευτικούς. Απώτερο στόχος είναι η παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας μας και μέσω της αύξησης του διδακτικού ωραρίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις αναπληρωτών, γενικευμένες υπεραριθμίες και υποχρεωτικές μετακινήσεις μονίμων συναδέλφων.
Ως ΕΛΜΕ Ημαθίας καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Διευθυντές ως μέλη των συλλόγων αυτών, να  συνεχίσουν να εργάζονται στο σχολείο, όπως μέχρι τώρα, στη βάση των υποχρεώσεων-καθηκόντων που συλλογικά και δημοκρατικά έχει αναθέσει ο σύλλογος διδασκόντων.
Επίσης η πρόσφατη εγκύκλιος, δεν υποχρεώνει την 30ωρη παραμονή στο σχολείο, εφόσον δεν υπάρχουν εργασίες που έχουν ανατεθεί στα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων. Προς το σκοπό αυτό, καλούμε ιδιαίτερα τους Διευθυντές των Σχολικών μονάδων να μην επιδιώξουν να εφαρμόσουν λογικές υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο. Να σεβαστούν τις αποφάσεις του κλάδου,  να αποφεύγουν πράξεις ανάθεσης «γενικών» καθηκόντων στα πλαίσια μιας «τιμωρητικής» 30ώρης παραμονής στο σχολείο, επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο, το   εκπαιδευτικό κλίμα και το πνεύμα καλής συνεργασίας στους συλλόγους διδασκόντων.
Επίσης, κανείς συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένος να παραμείνει επιπλέον ώρες στο σχολείο για εργασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση, υλοποιώντας την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για “αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης”.
Παράλληλα τονίζουμε ότι,  οι εκπαιδευτικοί έχουν την παιδαγωγική ευθύνη για την προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης ημέρας και τη διόρθωση των εργασιών/διαγωνισμάτων. Επομένως καμιά υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος δεν μπορεί να επιβάλλει πώς και με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτό. Πόσο μάλλον στο σημερινό σχολείο όπου μαστίζεται από την υποχρηματοδότηση και μόνο σύγχρονες υποδομές δεν έχει για να κάνει ο εκπαιδευτικός στοιχειωδώς τη δουλειά του.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι δεν θα δεχθούμε καμιά αυθαιρεσία στο θέμα του 30ωρου. Καλούμε τους συναδέλφους, σε όποιο σχολείο παραβιάζεται το εργασιακό ωράριο να ενημερωνόμουν άμεσα την ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ με στόχο την άμεση παρέμβαση μας.
Τέλος απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλες τις σχετικές διατάξεις και να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση που να επαναφέρει τις διατάξεις του 1566 όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου