Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Το παράδειγμα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης δείχνει τον δρόμο



Μετά από έναν πολύμηνο (9 μηνών) και πολύμορφο αγώνα, με καθολική συμμετοχή, οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και το κλαδικό Συνδικάτο τους πέτυχαν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με σημαντικές αυξήσεις και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων.

Με την τελευταία Σ.Σ.Ε. τους, το 2009, κατακτήσανε το 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, με Σάββατο και Κυριακή αργία, 100% προσαύξηση της υπερωρίας, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, κάλυψη εργατικού ατυχήματος, κ.ά. Κατακτήσεις για τις οποίες η εργοδοσία, με τους μηχανισμούς και τα επιτελεία της έκανε λυσσαλέες επιθέσεις στα Συνδικάτα (απειλές, τρομοκρατία, χρυσαυγίτικες επιθέσεις και με τις δυνάμεις της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία – ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ – να υπονομεύουν τον αγώνα, προβάλλοντας τη γραμμή των εργοδοτών, αναμασώντας ιδεολογήματα ότι οι κινητοποιήσεις  θα διώξουν τις δουλειές και θα κλείσουν τα εργοστάσια), στοχοποιώντας κυρίως το ΠΑΜΕ και τους αγώνες που αυτό οργάνωσε, πετυχαίνοντας την υπογραφή ατομικών συμβάσεων. 

Τους πρώτους μήνες των κινητοποιήσεων, στις συσκέψεις-συνελεύσεις-συγκεντρώσεις, παρότι εκφραζόταν από μερίδα εργαζομένων,  η άποψη ότι, όσο και να παλεύανε, Σύμβαση δεν επρόκειτο να υπογράψουν, αναγνωρίζανε ότι ο αγώνας έπρεπε να γίνει, παρακαταθήκη για μελλοντικές διεκδικήσεις. Έτσι, προετοιμαζότανε οι κινητοποιήσεις μέσα από κυλιόμενες στάσεις εργασίας και Συνελεύσεις ανά χώρο δουλειάς, ενώ, παράλληλα, συγκαλούνταν Γενικές Συνελεύσεις του Συνδικάτου, πριν από κάθε κινητοποίηση για την οργάνωσή της και μετά, για την αποτίμησή της. Η καθολική συμμετοχή όμως, των χιλιάδων εργαζομένων σε όλες τις κινητοποιήσεις και η περιφρούρησή τους στρίμωξαν την εργοδοσία, η οποία άρχισε να οπισθοχωρεί, έως ότου αναγκάστηκε να υπογράψει.

Σ’ αυτές τις ΣΣΕ, προβλέπονται μεγάλες αυξήσεις  (από 10-100%), τα κατώτερα ημερομίσθια ανέρχονται σε 50,50 ευρώ για τον ανειδίκευτο εργάτη, 61,80 ευρώ για τον βοηθό, 87 ευρώ για τον τεχνίτη, κατοχυρώνονται εντός 7ώρου, δύο 15λεπτα διαλείμματα, απαγορεύεται η υπερωρία άνω των 3 ωρών καθημερινά, κατοχυρώνονται 13ος και 14ος μισθός κι επανέρχονται οι πρότερες κατακτήσεις (του 7ωρου-5νθήμερου-35ωρου, της αργίας Σαββάτου και Κυριακής, των μέτρων προστασίας, κ.ά.)
 
Οι μεταλλεργάτες δεν τρέφουν αυταπάτες ότι η εφαρμογή των ΣΣΕ θα είναι εύκολη υπόθεση, γι αυτό και οργανώνουν μια σειρά από παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις απέναντι στην Κυβέρνηση (περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, κυλιόμενες στάσεις εργασίας…), με αίτημα την υποχρεωτική εφαρμογή της Σύμβασης.

ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ. Αν κάτι αξίζει σ’ αυτή τη ζωή είναι οι ΑΓΩΝΕΣ για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου